čtvrtek 18. srpna 2016

Jussi Adler Olsen - Žena v Kleci

Originální název: Kvinden i buret
Žánr: Literatura světová, Detektivka
Autor: Jussi Adler Olsen
Rok vydání v Čr: 2012
Počet stran: 408
Nakladatelství: Host
Přeložil: Kristina Václavů






Anotace:
Hlavní hrdina Carl Morock se po traumatické události, která se stala během jeho výkonu povolání, znovu vrací do zaměstnání jako policista, kde ho ale nechtějí vzít na to samé místo které měl před tímto incidentem, protože s ním nikdo nechce pracovat. Proto je zřízeno oddělení Q kam je přeložen a má řešit staré a neuzavřené případy.


Děj:
Kniha vypráví o hlavním hrdinovi Carlu Morockovi, který se vrací do práce zpět po nehodě která se mu stala v práci. Bohužel s ním nikdo nechce pracovat, možná právě proto co se stalo jemu a jeho dvěma kolegům nebo proto, že je to mrzutý člověk, který ani neví jak vypadá úsměv. Proto je přeložen na oddělení Q, které je nové na policejní stanici a má řešit staré neuzavřené případy z dob minulých. Carlovi se to nejdříve vůbec nelíbí a tu práci dělat nechce, poté ale dostane svého kolegu jménem Asad a tím to chtěl ukončit úplně, když si začínal připouštět, že už patří jen do starého železa. Asad ale našel starý případ, který zaujal i Carla. Případ zmizelé političky jménem Merete a tak začínají pomalu řešit tento případ, protože případ byl uzavřen jako sebevražda, ale to se ani jednomu nezdálo jako reálná možnost, že by úspěšná politička spáchala sebevraždu na lodi před svým postiženým bratrem Uffem. Morock se svým parťákem prochází případ znovu a do detailu, zjišťují kde jejich kolegové udělali kdysi chybu. A tak nás kniha pomalu vtáhne do spletí detektivního světa a všech možných a nemožných vyšetřovacích technik. Jak to dopadne s Merete? Byla to opravdu sebevražda?


Můj názor:
Kniha je psána velice poutavě a kolikrát jsem se od ni nemohl vůbec odtrhnout a četl jsem celé hodiny a hodiny. Knihu jsem měl v plánu si přečíst už delší dobu, už od doby co vyšla v knihkupectvích, ale pořád ne a ne se k ni dostat a teď jsem ji konečně přečetl a už se těším až budu číst druhý díl serie detektiva Morocka a jeho oddělení Q. Byl jsem až fascinován jak dokáže být kniha propletená až do úplného konce a kde do posledních stran nevíte kdo je vlastně tím oním vrahem. Doporučuji knihu určitě všem! 
Po přečtení knihy jsem si shlédnul i film, který bohužel není ani z poloviny tak dobrý jako kniha. Vše je tam až moc osekané a celý příběh tam má velice rychlý spád a už už ke konci.

Hodnocení:
95%

A jak se kniha líbila Vám? Kdo ji četl nebo se chystá podělte se s námi o vaše dojmy.
Váš M.

1 komentář:

  1. Ta knížka je prostě naprosto skvělá, nedávno jsem na ni taky sepisovala recenzi a nešetřila chválou, protože jinak to ani nejde :)
    Sama jsem už moc zvědavá na další díly, i když pevně věřím, že budou minimálně stejně povedené jako tento :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat