středa 7. září 2016

Recenze: Bábovky - Radka Třeštíková

Originální název: Bábovky
Žánr: Romány, Literatura česká
Autor: Radka Třeštíková
Nakladatelství: motto
Počet stran: 328







Anotace
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které ji on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svoji dcerou? Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá dcera? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo ztratil, kdo utratil, kdo našel a kdo je bude muset vrátit ? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí,  nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračuje dál, někdy šťastně, někdy ne, takový je život. 



V knize se představuje 12 hrdinek, a několik desítek dalších postav, což po polovině knížky začíná být trošinku problém. Čtenář se velice lehce přestane orientovat a má problém spojit si, s kým tahle postava měla společného, ale pamatuje si, že ji tam již zažil, a možná i ve více příbězích. 

Čtenář se dozvídá 12 příběhů, osudů a samotné nahlížení na příběhy více osobami je atraktivní a pro čtenáře zajímavé. Do hlavy můžete nahlédnout manželce i milence jednoho muže, zároveň i manželčině náhodnému milenci a manželčině matce, milenčině sestře a sestřině manželovi. A mohla bych pokračovat. Propletení v této knize zatím nikdo nepřekonal. Alespoň ne v knihách, které jsem četla. 

Každá postava je jiná a to je na tom to zajímavé. Každá z nás by si mohla najít jednu, které se jí třeba podobá. Dokonce i vyjadřování v knize náleží dané ženě. Seznámíme se s patnáctiletou frustrovanou slečnou i důchodkyní se synem, která se dennodenně trestá za něco, za co nemůže. Všechny postavy jsou velmi pěkně charakterizovány, takže je každý dokáže lehce pochopit a vžít se do jejich osudu. 

V celé knize si autorka vybrala dnešní témata jako jsou homosexualita, nevěra, postižení, peníze, nemoc, smrt, práce, prostituce, dluhy. 

U této knihy vám bude smutno, i se pobavíte, a budete i zaskočení, jak to vlastně bylo s Květinými penězi. Máte se určitě na co těšit. Nicméně knížka si nenajde oblíbence mezi muži, to určitě ne a také kdo by chtěl sofistikovanější knihu, ten ať jí také nečte. 


Mně osobně se knížka velice líbila. Bylo to oddychové čtení, i když mi propletení příběhů chvilkami přišlo, jak když čtu scénář k nějaké večerní  telenovele. Nicméně v tomto perném pracovním měsíci to bylo to pravé. Jsem ráda, že jsem knihu přečetla, bavila mě a i přes občasnou ztrátu orientace v knize dávám 5 hvězdiček z 5. 

Tak si ještě užívejte sluníčka, dokud můžete, 
ahoj, vaše P. 

*****

3 komentáře:

  1. Na tuhle knihu slýchám tak protichůdné názory, že si ji snad budu muset pořídit a sama přečíst... Recenze moc hezky sepsaná :) Hezký den!

    OdpovědětVymazat
  2. Stejně jako Kristýna, co recenze to velký rozdíl v názorech. Já jsem sama teď pomalu příčuchlai k čekým novodobým autorům, tak se po ní určitě podívám. A pokud mohu doporučit českou zase já tobě. Tak je to plavba Ňaderským mořem od Jana Míky. Teď jsem na ni psala recenzi a naproti této knize se v ději neztratíš :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  3. Na knihu se chystám, tak jsem zvědavá, jestli mě osloví.

    OdpovědětVymazat