čtvrtek 8. září 2016

Angela Marsons - Němý křik

Originální název: Silent Scream
Žánr: Detektivka, Literatura světová
Autor: Angela Marsons
Rok vydání v Čr: 2016
Počet stran: 336
Nakladatelství: Knižní klub
Přeložil: Ludmila Hanzlíková






Anotace:
Ani ta nejtemnější tajemství nezůstanou pohřbená navždy…

Pět postav stojí u mělkého hrobu. Jeden po druhém se vystřídali při jeho kopání. Jáma pro dospělého by zabrala víc času. Zmařili nevinný život, ale uzavřeli smlouvu a zpečetili ji krví.
Po letech se středoanglické Black Country ocitá v šoku – nejprve je nalezena brutálně zabitá ředitelka místní chlapecké školy, následuje objev lidských ostatků u bývalého dětského domova. A další hrůzné zločiny… 
Detektiv inspektor Kim Stoneová si záhy uvědomí, že hledá zvrácenou osobu, jejíž vražedná pouť trvá už pár desetiletí. Že je třeba ji dopadnout, než znovu udeří. A že nezbývá než se co nejdřív vyrovnat s vlastními démony z minulosti. Protože jinak by už mohlo být příliš pozdě.
Ohromující!“ Mail on Sunday. Déle než měsíc vévodil Němý křik žebříčku bestsellerů britského Amazonu, na něm (i na americkém Amazonu) byl pátou nejprodávanější knihou roku 2015. Tento úspěch rázem katapultoval Angelu Marsonsovou mezi nejčtenější autory krimi v současnosti. (Další případ Kim Stoneové připravujeme k vydání ještě letos.)

Děj:
Kim, hlavní detektivka, která neprožila příliš příjemné dětství, její matka byla schizofrenička a narkomanka a Kim byla několikrát v dětském domově odkud putovala k různým pěstounům, ale nikde nevydržela dlouho. Vše začíná vraždou ředitelky chlapecké školy, která byla nalezena ve vaně mrtvá. Kim se do vyšetřování samozřejmě pustí po hlavě, ale postupem času se objevují další a další mrtví, mezi nimiž objeví jistou spojitost, která dodává řešení ten správný ráz. Děj se odehrává na velice depresivních místech u bývalé dívčí školy, kam Kim vedou všechny indicie.  Kim jejíž nejhorší vlastnost je impulzivní chování vyšetřuje vraždu a později několik dalších se svým kolegou. Nakonec zjistí jisté spojitosti mezi všemi vraždami. Jak to ale dopadne? 

Můj názor:
Další série detektivek, dle mého názoru velice dobré prostředí knihy, zajímavá myšlenka a perfektní přiblížení života Kim. Bohužel se z tohoto výčtu dalo udělat mnohem víc. Kniha běžela celkem rychlým tempem a každou další stránkou jsme byli blíže pravdě, ale to spíš knize uškodilo. Žádná velká oklika nedala čtenáři rozjímat mezi několika vrahy, ale již od poloviny knihy každý ví kdo ten vrah asi bude. Na knihu jsem se velice těšil, protože jsem o ní četl jen a jen chvály, to že kniha má samolepku bestseller taky o něčem muselo přece svědčit a to, že kniha byla zmiňována v několika desítkách časopisů napříč republikou mě přesvědčila o koupi. Bohužel jsem z knihy spíše zklamán a nevim jestli další díly serie budu číst. Měl jsem u knihy asi moc velké očekávání.

Hodnocení:
60%

Jak se kniha líbila Vám? Chystáte se na čtení?
Váš M.

3 komentáře:

  1. Knihu jsem četla a chystám se i na další díly série, byť jsem měla výtek dost. Nevím, nějakým způsobem mi to sedlo. Nejvíce mi ale vadila Kim, to je podle mě neskutečně nešťastně napsaná postava a dále množství těžkých témat, která by vydala na samostatné knihy a tady jsou naplácaná dohromady na jednom místě. Styl psaní a obrovská čtivost knihy mě ale bavily natolik, že budu s autorkou pokračovat. Přeji pěkný den! :)
    PS Připojuji odkaz na svoji recenzi, kdyby Vás to zajímalo :))
    http://thebooktalkblog.blogspot.cz/2016/07/recenze-nemy-krik-angela-marsons.html

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se kniha líbila, ale wow to nebylo. Ta přílišná očekávání jsou ošemetná, to znám.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já nevěděla co očekávát a četla jsem ji už kdysi a u mě to wau bylo. Ale je pravda, že já jsem od ní nic neočekávala a byla jsem strašně spokojená :)
    Katy

    OdpovědětVymazat