neděle 3. července 2016

Recenze: Skleněný trůn - Sarah J. Maas

Originální název: Throne of Glass
Žánr: Sci-fi, fantasy, young adult
Autor: Sarah J. Maas
Překlad: Ivana Svobodová
Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
Počet stran: 392
Rok vydání v ČR: 2015
Věková hranice : 15+
Díl: první

*****












Anotace
 Celaena Sardothien - zvaná jako Adarlanský zabiják je již rok předurčena k doživotnímu trestu v dolech v Endovieru.  Je jí 18 a je na těle velmi poznamenaná tímto trestem. Odpykává ho, protože prohloupila a nechala se chytit. Jednoho dne však do Endovieru přijede korunní princ Adarlanu Dorian a nabídne jí novou šanci na svobodu. Té se však dočká pouze, pokud vyhraje v nelítosném boji, mezi 23 dalšími protivníky. Poté bude muset sloužit králi, jako jeho bojovnice. Na hradě však zavládne i magie. Dokáže Celaena zvítězit? Dokáže ustát a porazit všechny své protivníky i Caina, toho, který je ze všech nejhorší ? 





Děj: Mezi ostatními protivníky, spolubojovníky, je zprvu jakoby neviditelná. Je vyhublá až na kost a její obličej a celkový zjev neodpovídá  dívce, jménem Cealena Sardothien, známé jako Adarlanský zabiják. Zapříčinil to rok strávený v Endovieru, kde kniha i začíná, když ji tam korunní princ Dorian přijede dát novou šanci. Musí ho však reprezentovat v nelehkém boji. Zde je proti sobě postaveno 24 šampionů – zabijáků, vojáků, zlodějů... Té nejhorší chásky. Jen jeden se může stát královým bojovníkem a vykonávat za něj špinavou práci. Kdyby vyhrála Celaena, sloužila by pro něj pouze 4 roky, poté by dostala svobodu. Nabídku tedy přijala, pořád se to pro ní zdálo, jako lepší, než zůstat v Endovieru. Pomocníkem, trenérem, jí je kapitán stráží – Chaol, který se netají tím, že o ní nesmýšlí v dobrém. Během tréninků jí dává hodně zabrat a nebere na ní zrovna velké ohledy, to je ale přesně to, co Adarlanský zabiják potřebuje, aby získala zpět svojí formu. Během soubojů se objeví i někdo, kdo vraždí soupeře, v knize se objeví i sympatická a půvabná  princezna Nehemia, která se netají tím, že nemá krále ráda. Do všeho se zaplete ještě jakási dávná zakázaná magie, díky které se kniha stává ještě zábavnější a zajímavější. 

Chyby v knize:  Čtení mi malinko znepříjemňovali chyby v textu, jednalo se jak o gramatické, tak překlepové chyby, které by knížka podle mého názoru neměla obsahovat. Vadilo mi i pletení mužských a ženských rodů...  Ale za to ubírat hvězdičku určitě nebudu... Čtení jsem si užila i s chybami. 

Můj názor: Knížku jsem četla jedním dechem, jak už to u fantasy bývá. Pro mne je tento žánr něčím, co mě vrací do mých dětských let. Zabiják, princova přízeň, souboj na život a na smrt,... Tento nápad se mi velice líbil. Je to opěvované téma, něco, s čím přišlo již hodně autorů, ale toto zpracování bylo velice podařené. Děj se rozjel již od začátku a já si čtení opravdu užívala. Cealena byla moje hrdinka, se kterou jsem sympatizovala a často si představovala, že jí jsem. V knize se samozřejmě objevil i jakýsi milostný románek, který vám čtení ještě více zpříjemní, okoření. Líbilo se mi i to magické, kouzelné propletení, které mě z části i překvapilo. Postup knihy je předvídatelný, víte, jak co dopadne, nebo to aspoň tušíte, napovídá tomu i pokračování knihy, ale ne vše je tak, jak si myslíte. Některá odhalení vás doslova přivedou k šoku. 
Knížka se mi opravdu hodně líbila a těším se na její pokračování. Škoda jen, že ho nemám doma, hned bych se do něj pustila. 

Hodnocení : 5/5

*****

Knížku doporučuji všem snílkům, všem, kteří máte rádi fantasy, pohádky a trochu té magie a kouzel. Přečtěte si jí i pokud si chcete vyzkoušet jiný žánr, který běžně nečtete. Knížka je napínavá a čtivá a rozhodně vás nebude nudit.

P.


2 komentáře:

  1. Knížku mám akorát půjčenou, ale zatím jsem vždy dala přednost jiné. Tak snad se k ní dostanu, co nejdříve! Jinak moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu se tak šíleně těším! Díky tvé recenzi snad ještě víc, než předtím. Musím se k ní co nejrychleji dostat :)

    OdpovědětVymazat