neděle 19. června 2016

Recenze: Farma - Tom Rob Smith

Originální název: The Farm
Žánr: Detektivka, Román
Napsal: Tom Rob Smith
Překlad: Drahomíra Michnová
Nakladatelství: Knižní klub


''Daniel je přesvědčen, že jeho rodiče si po odchodu z Londýna užívají klidný důchod na odlehlé farmě v matčině rodném Švédsku. A pak mu jednoho dne zatelefonuje otec. „Volám kvůli matce… Není v pořádku… Fantazíruje – vidí hrozné, hrozné věci.“ Daniel si okamžitě zarezervuje letenku do Švédska, když vtom má další hovor. „Tvůj otec s tebou už určitě mluvil,“ ozve se matčin hlas. „Všechno, co ti ten člověk řekl, je lež… Počkej na mě na Heathrow…“ Daniel je zničehonic nucen rozhodnout se, komu věřit. Matčinu tvrzení o děsivém zločinu, o spiknutí, na němž se podílí i jeho otec? Otcově přesvědčení o matčině duševní nemoci? Klíčem je příběh plný znepokojivých detailů a hlubokých tajemství z minulosti – navíc Daniel skrývá jedno čerstvé, současné…''


Recenze obsahuje SPOILERY



Nenechalo na sebe dlouho čekat a i já jsem si musel koupit tento bestseller, často je kniha přezdívána jako nejlepší thriller tohoto roku, prostě něco co si každý čtenář detektivek a thrillerů musí přečíst.

Knihu jsem začal číst s velkými očekáváními, myslel jsem si, že to bude opravdu pecka, něco převratného co jsem ještě nikdy nečetl, ale ...

Kniha je psána velice zajímavým stylem, kde matka vypráví svému synovi události předešlých měsíců. Matka se se svým manželem přestěhovali z Londýna do Švédska na malou farmu, kde si chtěli sami shánět obživu a žít co nejdéle s málem peněz co jim zbylo. Po pár týdnech ovšem potkají člověka vlastnícího sousední farmu, který jak matka vypráví je chce ze země vypudit. Později zmizí sousednímu farmáři dcera a matka si myslí, že ji nechal zabít, protože mu kazila jeho dokonalou pověst. Po pár takovýchto blouznění otec nechá prověřit zdravotní stav matky a zjistí, že je šílená. Ona ale z léčebny odejde aniž by to její manžel věděl, protože se před lékaři chová jako jiný člověk a utíká se zbytkem peněz k synovi kterému vše dopodrobna vše líčí a představuje mu všechny důkazy, co nastřádala. Jen co otec zjistí, že matka utekla vydá se do Londýna za ní. Syn později matku umístí do léčebny v Londýně - aby se ji nic nemohlo stát a jde pátrat na jejich farmu po více důkazech a hlavně po tom jestli matka mluvila pravdu či ne. Komu ale v téhle knize lze věřit ? ... A jak to všechno dopadne... ?

Kniha je takto shrnuta velice jednoduše, popravdě je dosti propletena, ale nic z čeho bych se posadil na zadek.

Knihu bych ohodnotil 60%.

Tom Rob Smith - Vystudoval v Cambridge, ve studiích pokračoval v Itálii, kde se věnoval tvůrčímu psaní. Jeho prvotinou je román Dítě číslo 44, který už byl přeložen do dvaceti dvou jazyků. Práva ke zfilmování získal Ridley Scott. Tom Rob Smith žije v Londýně, kde pracuje na své druhé knize. (www.portal.cz)

3/5
***

M.

2 komentáře:

  1. Omlouvám se, ale kdybych knihu ještě nečetla, tahle recenze by mě trošku naštvala, prozrazuje vlastně celé rozuzlení děje, možná by bylo namístě označit, že jsou v recenzi spoilery :)
    Mějte se hezky

    OdpovědětVymazat