úterý 18. října 2016

Sophie Hannah - Zavřená truhla

Originální název: Closed casket
Žánr: Literatura světová, Detektivka
Autor: Sophie Hannah
Rok vydáni v Čr: 2016
Počet stran: 344
Nakladatelství: Knižní Klub
Přeložil: Veronika Volhejnová






Anotace:

Hercule Poirot, jedna z nejznámějších detektivních postav, se vrací opět na scénu a nyní opět pod taktovkou spisovatelky Sophie Hannah, která tomuto téměř sto let existujícímu detektivovi, znovu vdechne život.

Děj:

To, co vám hodlám sdělit, bude pro vás šok ...
Těmito slovy uvítá lady Athelinda Playfordová svého právníka, který pro ní má sepsat novou poslední vůli. Athie, jak si lady nechává často říkat, pozve po sepsání nové závěti do svého rozsáhlého sídla Clonailty svou rodinu a zároveň i dva nejlepší detektivy - Hercula Poirota a Edwarda Catchpoola ze Scotland Yardu. Athie se totiž obává, že kvůli nové závěti, ve které vydědila oba své potomky a všechny své domy a pozemky nechala přepsat na svého tajemníka Josepha Scotchera, se jí někdo pokusí ten den zabít. Joseph trpí nevyléčitelnou nemocí ledvin a zbývá mu jen několik málo měsíců života, přesto se ale Athie rozhodne na něho přepsat celý svůj majetek a oznámí mu, že našla lékaře který by ho mohl vyléčit. I přesto, že má Athelinda ve svém domě dva nejlepší detektivy, se zde vražda stane, ale ne paní Playfordové. Koho tedy? To se dočtete v tomto velice propracovaném detektivním románu od Sophie Hannah. Hercule Poirot použije své dokonalé schopnosti a nakonec vraha, kterým mohl být opravdu každý kdo se nacházel v sídle, vypátrá.

Můj názor:

Kniha sama o sobě je určitě zajímavý detektivní román, který vychází z knih o Hercule Poirotovi od Agathy Christie. Když se člověk do knihy začte kniha mu běží stále dál a dál až je na konci. V některých pasážích jsem se opravdu bavil a nemohl jsem se odtrhnout od knihy, ale pak nastalo několik odstavců, kde se v podstatě nic nedělo a čtenáře to spíš nudilo. Osobně zůstanu u severských detektivek, toto je velice přízemní. Téměř celý děj se odehrává na jednom místě a pouze s několika postavami. Neříkám, že řešení této "hádanky" z pohledu Edwarda Catchpoola je špatné, ale sám si již další knihu o Hercule Poirotovi od Sophie Hannah asi nepřečtu. I když první knihu o Herculovi od Sophie jsem něl v plánu ihned po této.

Hodnocení:
70%

Jak se kniha líbila Vám?
Váš M.

3 komentáře:

  1. Já tenhle druh detektivek (takové té klasické anglické školy) můžu, nicméně dám přednost originálu, tedy přímo knihám od A. Christie, než knihám od S. Hannah, na které tak nějak obecně neslyším příliš chvály. Tak ať se další knížka líbí víc :)

    OdpovědětVymazat
  2. Možná bych měla i chuť zkusit toto zpracování :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se nějak styl autorky už tolik nelibi. Agatha je prostě jen jedna. Mám ráda její provedení a nejsem moc zastánce pokračování jiným autorem u těchto děl :)
    Katy

    OdpovědětVymazat