neděle 11. září 2016

Jonas Jonasson - Analfabetka, která uměla počítat

Originální název: Analfabetka, která uměla počítat
Žánr: Literatura světová, Romány
Autor: Jonas Jonasson
Rok vydání v Čr: 2014
Počet stran: 414
Nakladatelství: Panteon
Přeložil: Luisa Robovská





Anotace:
Druhý humoristický román Jonase Jonassona, jehož Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel se v češtině prodalo přes padesát tisíc výtisků! Vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska. Ve Švédsku vyšel román na podzim 2013 a okamžitě vzbudil ohlas srovnatelný se Stoletým staříkem, který tu byl dva roky po sobě nejprodávanějším románem.



Děj:
Děj vypráví o černošské dívce jménem Nombeko Mayeki, která se narodila v Sowetu v chudinském slumu na pokraji Johannesburgu v Jihoafrické republice, kde se již od svých mladých let živila ne zrovna jednoduchou a zábavnou prací - vynašečka latrýn. Později se ale vypracovávala stále na vyšší pozice a nakonec tento slum opouští a vydává se do světa. Cestu ji ale zkříží jaderný technik, který ji na chodníku srazil svým automobilem, ale vina padla na černošskou dívku, že na chodníku neměla co dělat a tak za celou srážku může ona a soud ji odsoudil k tomu, že bude jadernému technikovi sloužit celých 7 let. Analfabetka je velice učenlivá a najednou zjišťovala o jaderných zbraních vše a dokonce pomáhala s navrhováním atomových bomb. Nakonec se Analfabetce po mnohem delší době, než měla u technika strávit, podaří uprchnout a sebou si omylem přiváží do nového života ve Švédsku i jednu atomovou bombu. Ve Švédsku se setkává s dvojčaty Holgerem a Holgerem a prožívají spolu ne moc zaviděhodné zážitky. Jak asi tento ztřeštěný příběh dopadne si budete muset přečíst již sami.

Můj názor:
Opravdu skvěle napsaná kniha, která člověka doslova pohltí. Nemohl jsem se odtrhnout od toho místy velice šíleného příběhu, který zněl a dle mého názoru byl i myšlený jako pohádka/fantasy. Ale mě to bavilo. Kniha byla skoro stejně dobrá jako Stoletý stařík, kterého jsem četl asi před rokem, ale v hlavě ji mám dodnes a stejně tak budu mít i Analfabetku, která mi přišla o dost sympatičtější. Román u jakého se na každé druhé stránce musíte pousmívat nad šílenostmi co se právě dějí, někdy se svými knižními přáteli zažijete i nějaký ten trapný okamžik a někdy vám bude líto toho, co se právě stalo a vy tomu nemůžete nijak zabránit.

Hodnocení:
90%

Jak se kniha líbila Vám?
Váš M.

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Po knížce už delší dobu koukám, teď jste mě docela nalákali :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé, analfabetku mám už delší dobu v seznamu, tak snad se k ní co nejdříve dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tyjo, tak to já jsem teda naprostý odpůrce. Od autora jsem četla právě pouze Analfabetku a ta mě vůbec nezaujala, proto do dalších knih už se ani pouštět nebudu...nojo, sto lidí, sto chutí :)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Recenze vypadá skvěle, já díky povinné četby si docela znechutila čtení a nechce se mi ani do nějaké super knížky, která by mě bavila. :) :D

    Lifestyle and beauty

    OdpovědětVymazat