sobota 9. července 2016

Recenze: Já, Poutník - Terry Hayes

Originální název: I am Pilgrim
Žánr: Světová literatura, Thriller
Autor: Terry Hayes
Rok vydání v ČR: 2014
Počet stran: 760
Nakladatelství: Knižní Klub
Překlad: Pavel Medek






Anotace: 
Mladá žena zavražděná v hotelu na Manhattanu – nelze identifikovat ji ani pachatele.
Otec veřejně sťatý pod palčivým sluncem v Saúdské Arábii a syn, jenž přihlížel.
Muž ze syrského výzkumného ústavu, kterému někdo zaživa vyoperoval oči.
Ohořelé ostatky tří těl na horském úbočí Hindúkuše.
Plán spáchat děsivý zločin proti lidstvu…
Mám s tím vším něco společného.
Proto se vydávám na cestu.
Já, Poutník.

„Jediný thriller, který si letos musíte přečíst.“ – The Guardian 

Děj: 
Kniha se odehrává v různých koutech světa, ale nejvíce je zde zmiňována destinace Bodrum v Turecku a samozřejmě USA a Saúdská Arábie kde celý příběh začíná. Poutník je přezdívka pro muže, který nikdy neexistoval, který již dříve působil v tajných službách a který si až do této doby, kdy ho opět povolali do služby, užíval zasloužený odpočinek. Poutník byl povolán do boje proti hrozící biologické zbrani, která měla zaútočit na určité místo v Americe a měl být vyvolán mužem, který si říkal Saracén. Jak tento boj dopadne? Dostane Poutník Saracéna včas? Pomůžete Poutníkovi v boji proti hrozící biologické zbrani?
Děj se odehrává po pádu amerického nákupního centra "dvojčat" tedy po 11.9.2001.
Zpočátku působí děj tak, jakoby byla kniha rozdělena do více částí a každá měla svou dějovou linii po které se ubírá, ale jak to je doopravdy? Proplete se celý příběh dohromady nebo je tomu opravdu tak, že kniha vypráví více příběhů?
Kniha Vás dostane i tam, kam byste se ve svém životě nikdy nemohli dostat, ať už se jedná o Bílý dům, nebo tajná kancelář prezidenta, dozvíte se mnoho o komunikačním zařízení tajných služeb USA a spoustu zajímavých informací z tohoto pro nás neznámého světa.

Můj názor: 
Dle mého názoru nejlepší thriller jaký jsem v životě četl. Nejdříve jsem se dosti obával objemnosti knihy a dlouhou dobu jsem se musel přemlouvat abych se do knihy vůbec pustil, ale nakonec jak to u těchto knih bývá jsem byl od první do poslední stranu vtažen do děje a nemohl jsem přestat a kromě "přestávek" na práci jsem jen četl a četl. Kniha neměla snad jediné hluché místo a četla se velice dobře, jen se člověk musel soustředit na dobu, místo a postavu o které se právě pojednává, což občas bylo občas docela složité, protože skoro každou kapitolu se autor zmiňoval o někom jiným a o jeho příběhu. Všechny postavy a celý děj byl uvěřitelný a vše co autor popisuje je psáno velice realisticky. Už se těším na další knihy od tohoto autora snad se povedou jako tato kniha. 

Hodnocení:
100%

Doporučení:
Knihu doporučuji všem co mají rádi thrillery a zároveň i detektivky. Kniha je poučná a velice dobře psaná. Nebojte se její tloušťky a s chutí do nejbližší knihovny a máte na pár hodin o zábavu postaráno. Nedoporučuji na krátké přestávky, protože Vás kniha okamžitě vtáhne a pohltí do směsice příběhů a zážitků.

Váš M.

3 komentáře:

  1. Tak tohle zní hodně dobře! Poutníka jsem si kdysi chtěla přečíst, ale nějak zapadl množstvím dalších "must-have" knih - asi je na čase to napravit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Mě tahle knížka hodně lákala, ale pak jsem na ni nějak zapomněla..Takže jsem ráda, že jsi mi ji připomněla, určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, na knihu se sama chystám, ale teďka ji na svém seznamu asi posunu trochu do popředí :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat