úterý 19. července 2016

Muž jménem Ove - Fredrik Backman

Originální název: En man som heter Ove
Žánr: Literatura světová, Romány
Autor: Fredrik Backman
Rok Vydání v ČR: 2014
Počet stran: 334
Nakladatelství: Host
Překlad: Jitka Herčíková






Anotace:
Ove je 59 letý stařík, který řídí Saaba. Byl vystřídán na pozici předsedy družstva (což on sám považuje za převrat)Dále ale vykonává funkci samozvaného strážce pořádku.
Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí a příběhů, které byste u tohohle zatrpklého staříka určitě nečekali.

Děj:
Příběh vypráví o 59 letém zatrpklém staříkovi, který každý den vstává přesně ve tři čtvrtě na šest a svůj den zahajuje obhlídkou okolí Po nějaké době od smrti jeho manželky Sonjy se rozhodne, že tento svět není nic pro něho a rozhodne se spáchat sebevraždu. Ale aby kniha hned nekončila druhou stranou je jasné, že se mu to jen tak nepodaří. Hned po rozhodnutí se k němu naproti přestěhuji noví sousedi a místo přivítání mu nacouvají autem do schránky a stařík, který si bazíruje na tom aby vše vypadalo co nejlépe se ihned rozběhne ven a jde si to s nimi vyříkat a takto začíná dlouhý a strhující příběh plný smutku radosti. První co sousedům vyčte je jejich japonský auto Toyota, protože Ove o každým kdo nemá Saaba tvrdí, že s ním není řeč a nejhorší jsou ti, kdo vlastní BMW, jako jeho bývalý přítel zakladatel družstva a bývalý nejlepší přítel, tedy až do okamžiku změny značky auta. 
Oveho největší zálibou bylo také hádání se s úřady a různými institucemi o všemožných věcech. Proč by měl platit dvě hodiny parkování, když tam třeba ani dvě hodiny nebude?

Kniha se nezabývá pouze přítomností popisuje i Oveho seznámení se Sonjou, vypráví o svém otci a o spousty věcech, které jsou vzájemně propojeny s přítomností. Jak se se svou ženou Ove poznal? No bylo to ... . To si určitě všichni rádi přečtete. 

Můj názor:
Muž jménem Ove je jedna z nejlepších knih co jsem tento rok přečetl. Myslel jsem si, že po knize Já, Poutník už nenastane kniha co by mě tolik chytla, ale toto jsem přečetl jedním dechem. Frederik Backman píše velice jednoduše, nic moc propleteného. Některé příběhy mě připomínají starší lidi v této době. Už se moc těším až se pustím do dalších knih od tohoto autora. U mnoha stran této knihy jsem se doslova nahlas rozesmál a některé, hlavně konec, si myslím, že mnoho lidí rozpláče. Knihu určitě doporučuji úplně všem jako oddychovku mezi náročnějšími romány.

Hodnocení:
95%

Jak se líbila kniha Vám? Četli jste ji, chystáte se ji někdo číst?
Váš M.

6 komentářů:

  1. Povedená recenze :) Už se těším až si knihu přečtu

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze! Hlavně, se mi to strašně podoba filmu Up! (Vzhůru do oblak) a to se mi líbí ještě mnohem víc :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem jedna z mála, komu se tato kniha prostě nelíbila. Ani jsem ji nedočetla. Ten styl psaní mi prostě hned od začátku nesedl a hlavní hrdina mi byl až příliš nesympatický.

    OdpovědětVymazat
  4. Jedna z knih, na kterou se chystám už pěkně dlouho :D
    Suoer recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nad knihou přemýšlím opravdu hodně dlouho, asi se do ni budu muset co nejdřív pustit :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze, sama jsem z knihy nebyla tak unešená jako ty, nicméně i tak bych ji na přečtení taky doporučila :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat