pátek 29. července 2016

Minirezence | doporučení | tip | 1

Ahoj, 
je pátek a já mám volno, respektive jsem po noční a rozhodla jsem se, že přidám článek a tím i založím novou kategorii článků - minirecenze/doporučení/tip na knihu, která stojí za přečtení. 
Osobně mám tyhle články velmi ráda, dá se v nich získat dobré čtenářské doporučení na dobré knihy, knihy, co se prostě čtou. 
Dnes jsem přišla s knihou, která se mi hodně vryla do paměti a často o ní i přemýšlím, jelikož byla podle skutečných událostí, byla hodně emotivní a měla určité kouzlo.


Chcete vědět, o jakou knihu jde? 
Čtěte dál.

Vypravěčka - Jodi Picoult



Sage je židovka. Nedávno ji zemřela maminka a ona se s její smrtí jen těžko dokáže vyrovnat, proto začala navštěvovat terapeutickou skupinu. Zde lidé řeší své problémy a vracejí se do reality. Seznámí se tam se starším mužem, Josefem Weberem. Tento muž má ovšem tajemnou minulost, díky které se mu život nevede zrovna lehce. V jeho vysokém věku, 90 let, ho již tento život tíživého svědomí nebaví, a přeje si umřít. Požádá Sage, aby mu v tom pomohla. Zprvu Sage netuší proč -ani ve snu by jí nenapadlo tohoto milého pána zabít. Oblíbí si ho. Je to jeden z  jejích nejbližších přátel, kterých moc nemá. V této knize se objevuje i jakási vyšetřovací zápletka a babička Sage, která je s touto zápletkou úzce spjata. Babička nikdy nevyprávěla o svém mládí, o své minulosti. Sage netušila, co prožila. Nikdy jí nepřipadalo ponižující, býti ze židovské rodiny. Po přemlouvání své vnučky začne babička vyprávět a tím začne i mrazivé a emotivní čtení, ze kterého vám bude chvílemi i špatně. Dozvíte se o polském ghettu, o osvětimském koncetračním táboře, o příbězích lidí, kteří v táboře byli jako vězni, i jako ti, kteří museli ty hrůzy na nebohých lidech páchat. Kniha vás zkrátka opravdu vtáhne do děje. Máte pocit, že to všechno právě teď prožíváte spolu s babičkou a nemůžete se od knížky odtrhnout. Čtete a čtete a během krátké chvíle přečtete hojných 512 stránek. Po přečtení budete závidět všem, kteří knihu ještě nečetli. 

5/5 *****

Mějte slunné dny, P.

zdroje obrázků: https://cz.pinterest.com, databazeknih.cz

3 komentáře:

  1. Skvělý tip :) Knížku znám, všichni si ji chválí, jen já pořád přemýšlím jestli se do ní pustit :) Historické knížky nejsou moje parketa, ale asi neodolám a udělám výjimku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu mám už delší dobu na svém seznamu, tak snad se k ní co nejdříve dostanu :) Pěkně sepsáno :)

    OdpovědětVymazat
  3. Původně jsem si knihu měla v plánu přečíst, ale nakonec jsem to zavrhla jelikož mi téma není moc blízké. Ale tvé hodnocení mě docela nahlodalo... možná časem změním názor :)

    OdpovědětVymazat