pondělí 27. června 2016

Recenze: Bába motyka - Marko Hautala

Originální název: Kuokkamummo
Žánr: Horor, Thriller
Napsal: Marko Hautala
Překlad: Linda Dejdarová
Nakladatelství: Knižní klub

Počet stran: 320
Rok vydání v ČR: 2016

***

Bába motyka zabíjí lidi. Když to nejméně čekají zarazí jim motyku do zad a poté vyrve z jejich těla srdce, které později sní.



Anotace: Uhrančivý thriller s hororovou zápletkou od autora označovaného za finského Stephena Kinga.Po generace si mládež z jednoho zastrčeného předměstí na severu Finska předává hrůzostrašnou legendu o bábě Motyce. Má černý jazyk. Kdo o ní promluví, toho čeká smrt. Bába Motyka mu vyrve srdce z těla, zakope ho a nakonec sní. Je to jen historka, krutá tradice mezi místními dětmi? Proč ale z města mizí lidé beze stop? A co se vlastně děje v opuštěné vile na ostrově, kam nikdo nesmí? Sagal má tajemství, protože promluvila. Samuel hledá svou dávnou lásku Julii, která zmizela. Maisa chce najít odpovědi na otázky, co ji trápí už od dětství. Bába Motyka však nezná slitování…

Děj se odehrává na jednom předměstí ve Finsku, na sídlišti zvaném Patteriniementie. Obyvatele tohoto sídliště se dělí tak trochu jako v každé době. Podle majetku. Žijí zde nižší a vyšší třídy. Nižší žije v panelákových domcích a vyšší v luxusnějších vilách, uprostřed tohoto rozdělení se nachází i střední střída, která žije v takových normálních, lepších domcích. Právě na tomto sídlišti, si lidé z generace na generaci předávali povídačku o Bábě motyce. Lidé se scházeli v jakémsi sklepení, kde vždy jeden vyprávěl tento hrůzostrašný příběh. 

Chcete ho znát ? Bába motyka zabíjí děti. Má zelené oči, které se vám vryjí do paměti již po prvním shlédnutí. Myslíte, že je to pouhé zastrašování? Není...  Kdo se o Bábě motyce jednou zmíní, toho čeká pronásledování touto stařenkou. Až vás dostihne, sekne vás do zad motykou v tu nejméně očekávanou dobu. Vyrve z vašeho těla srdce a zahrabe ho na brambořišti. Po jeho změknutí ho sní. 

Tato povídačka je sama o sobě dosti strašná. Chci říct strašidelná. Ano, první polovinu knihy jsem se opravdu bála a krčila v koutě a také si sama pro sebe říkala, že nechci jít sama do lesa ani v Patteriniementie ani zde. Cítila jsem pach sklepení i v koupelně a lekala se všeho. A musím říct, že mi kniha i několikrát vypadla z ruky, když jsem se lekla. Nechtěla bych být ani jeden účastník v knize. Všichni touto povídačkou byli zasvěceni a všechny do jednoho Bába motyka tak nějak pronásledovala. Cítila jsem to. 

V druhé polovině knihy se autor pokusil o zápletku, kde se ''vyšetřuje'' zmizení dívky, jménem Sagal. V knize je také zvídavá osoba, která chce zjistit, co se ukrývá v jedné opuštěné vile. V knize je i kousek té erotiky.  Samuel také po něčem pátrá. A jak to všechno dopadne? Objeví Samuel to, co mu sežrali mravenci ? Najde se Sagal? ...

Marko Hautala je vycházející hvězda finské literatury. Učí anglický jazyk a literaturu a vede kurzy tvůrčího psaní. Píše realistické psychologické thrillery s nádechem hororu, všechny byly oceněny či nominovány na některou z domácích cen.

Můj názor na tuhle strašidelnou knihu je dost rozporuplný. Mě se kniha ze začátku opravdu hodně líbila. Byla jsem z ní nadšená a nechápala, proč o ní někteří psali tak špatné recenze. Mrazilo mě přesně tak, jak to mám u knih ráda. Pak ale přišlo to  proplétání děje, kde se autor snažil býti velmi inteligentním. Skoro jako myšlenkový mág, řekla bych. Ale co na to běžný čtenář ? Začal se trochu nudit a kniha ztratila na pobavení. Já jsem si připadala trochu jak u čtení nějaké filozofické knihy. Nad každou větou jsem se musela zamyslet. Někdy jsem ani nedokázala přijít na to, co znamená.

 Takže asi takhle - do knihy jsem šla s tím, že od ní po těch špatných recenzích nic nečekám, bavila mě, ale také mě bavit přestala. Splnila účel vyděšení, které mám tak ráda, ale něco tomu prostě chybělo a něco přebývalo... A tak pro mě Marko Hautala zůstane jen teprve vycházející literární hvězdou...

Knihu nedoporučuji lidem, kteří neradi v knihách hluboce přemýšlí.

Knihu doporučuji lidem, kteří snesou trochu té filozofie v případě, že jim knihá dá opravdové vystrašení.

Knihou neopovrhuji, není nejhorší, ale prostě to není King, jak se píše.

Proto dávám 3/5 
60%

***

P.

8 komentářů:

  1. Horory nejsou zrovna můj šálek kávy, ale i přesto jsem měla ze začátku recenze chuť jít a přečíst si ji. Ale ke konci mě zas přešla :(

    OdpovědětVymazat
  2. tuhle knizku jsem si desne chtela precist ale nakonec jsem nesebrala odvahu ... :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Říkala jsem si, že po téhle knize sáhnu až budu mít zase chuť na nějaký echt horor, protože upřímně už jen ta anotace mi přijde děsivá :-D Ale možná počkám až Marko Hautala pořádně vybrousí svůj styl a srovnání s Kingem si zaslouží :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, jestli si srovnání s Kingem někdy zaslouží :-)

      Vymazat
  4. Hm, kniha mě hodně láká díky anotaci i obálce, ale slyším na ní buď negativní názory nebo jsou čtenáři rozpolcení po dočtení...Asi si budu muset udělat přeci jen názor sama, akorát nebudu mít přehnaná očekávání. Přemýšlet u knihy (i víc než je zdrávo) mi nevadí, tak snad se mi aspoň trochu zalíbí :)
    Povedená recenze, měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Určitě přečti, a dej vědět, jak se líbila tobě :)

      Vymazat